Полша създава доброволческите войски

Полша създава доброволческите войски
http://www.businessinsider.com.au/
A A+ A++ A

Министерският съвет на Полша прие във вторник проектозакон за създаване на териториални войски за отбрана (ВТО)- доброволни формирования, които да станат нов пети род войски в страната.

„Действащата система за управление при кризи и гражданска защита се нуждаят от подкрепата на въоръжени сили, тъй като те не са в състояние да мобилизират необходимите човешки ресурси” мотивира се полският кабинет. ВТО ще подготвя във всеки регион по няколкостотин въоръжени по съответния начин и обучени войници доброволци, съобщава БГНЕС.

Според плановете на Министерството на отбраната на Полша, в следващите две години в страната ще бъдат създадени 17 бригади на новите сили с по 1,5-2,5 хиляди доброволци във всяка. Те ще бъдат разположени във всички административни области на страната, а в най-голямата – Мазовецко воеводство - ще има две формирования.

Очаква се в рамките между една и две години новата полска национална гвардия да се състои от 40-45 хил. души. Символ на бойците от ВТО ще стане изправен и озъбен вълк.

Очаква се ВТО да работят по общи военни задачи в тясно сътрудничество с армията и да съдействат при провеждане на антитерористични операции, както и в случай на кризи от всякакъв род.

Особено се подчертава, че те ще имат роля в борбата срещу т.нар „невоенни заплахи” (известни и като „хибридна война”, бел.ред.) В тази ситуация ВТО може ефективно да се бори с тях чрез провеждане на информационни и образователни акции.

ВТО са един от приоритетите на сегашното ръководство на Министерството на отбраната на Полша и се предвижда финансова подкрепа на структурата с 3,6 милиарда злоти (над 0,83 милиарда евро) до 2019 г.

Полската армия е една от най-активно реформираните и подсилваните в Източна Европа, а според анализатори силите за териториална отбрана се създават преди всичко, за да се отговори на засилената мощ на Русия.

Законопроектът влиза в парламента и трябва да бъде одобрен от двете камари - Сейма и Сената. Кабинетът се надява, че новите правила ще влязат в сила от първия ден на 2017 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино