Адвокатът на Гриша Ганчев: Обвинението в закана за убийство е правен абсурд

Адвокатът на Гриша Ганчев: Обвинението в закана за убийство е правен абсурд
Ако Гриша Ганчев не внесе сумата, се иска по-тежка мярка за неотклонение – тя може да бъде по-голям размер на парична гаранция, домашен арест или най-тежкото – задържане под стража. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обвиненията срещу Гриша Ганчев за закана за убийство са „абсолютен нонсенс“, заяви адвокатът му Петър Чалъмов.

Във вторник специализираната прокуратура повдигна обвинения на Гриша Ганчев за организатор на престъпна група за данъчни измами и закана за убийство към шефа на НАП Красимир Стефанов. Наложена му беше гаранция от 500 хил. лв.

„Тази група, която ние мислехме, че е установена и локализирана като участници и ръководители, в един момент се снабдява и по един начин се олицетворява с още един ръководител, за което по никакъв начин нямаше никаква индикация до момента в тези 15-20 дни, откакто е образувано досъдебното производство“, обясни още Петър Чалъмов, цитиран от Дарик.

В началото на м. май при операция „Захар“ бяха задържани шестима души, които за два месеца чрез укриване на доходи са нанесли щети на държавния бюджет за 200 000 лева.

Като извършители бяха обвинени трима изпълнителни директори на фирмата „Литекс комерс“, посочена от прокуратурата като основен производител на захар у нас: Данаил Ганчев - син на Гриша Ганчев, Милко Димитров и Камелия Мирчева.

За ръководител на групата беше посочен Милко Талев, а от специализираната прокуратура обявиха, че срещу Ганчев няма да бъдат повдигани обвинения.

„Умишлено се включва още един ръководител в организираната престъпна група за данъчни измами и тази по-тежка квалификация е за специализираните съд и прокуратура. Това не се прави случайно. То е абсолютно тенденциозно и субективно. Оставам с убеждението, че някой търси някакви субективни интереси извън кориците на делото“.

„Ние нямаме посочена конкретна сума. Просто е посочено, че тази организирана престъпна група, чиито участници и ръководител вие знаете, има още един ръководител, като не се посочва конкретната сума. Посочва се организирана престъпна група за вършене на престъпления на територията на Република България“, обяснява адвокатът.

„Толкова абстрактно, лаконично... Това е един юридически нонсенс, който преследва някой по субективни интереси, които са извън кориците на НПК. Начинът, по който беше образувано това дело, по който бяха повдигнати обвинения, начинът, по който кръгът на организираната престъпна група се разширява произволно и субективно, начинът, по който се определя такъв размер на парична гаранция, защото всяка гаранция трябва да бъде съобразена с имотното състояние на физическото лице, а такава проверка изобщо не е правена и не е извършвано проучване“, заяви още Петър Чалъмов.

Според него обвинението за заплаха за убийство е правен абсурд.

„Не може едно лице да бъде заплашвано посредством друго лице. Твърди се, че заплахата е станала по телефон през друго лице. Този вид престъпление се явява в друг раздел. Не може ти да заплашваш някого през трето лице. Заплахата винаги трябва да е директна, било в очите, било по телефон със съответното заплашвано лице. Не може да предаваш чрез посредник и това лице да почувства основателен страх за състоянието му чрез посредник“, смята още адвокатът.

Според обвинението малко след ареста на сина му Данаил Гриша Ганчев заплашил шефа на НАП Красимир Стефанов с думите: „Ще го изкормя, ще го удуша със собствените му черва“.

По повод гаранцията защитникът коментира: „За да се определи такъв размер, трябва съответният разследващ полицай или прокурор да се мотивира. Никъде не видях мотивировка. Това е много голяма сума“.

„Ако Гриша Ганчев не внесе сумата, се иска по-тежка мярка за неотклонение - тя може да бъде по-голям размер на парична гаранция, домашен арест или най-тежкото - задържане под стража. Такива са възможностите по Наказателнопроцесуалния кодекс“, заяви още Петър Чалъмов.

#Гриша Ганчев #Данаил Ганчев #захар #убийство #Красимир Стефанов #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници