Според Юнкер ще има напредък с Валония за търговското споразумение до края на деня

Според Юнкер ще има напредък с Валония за търговското споразумение до края на деня
http://politobzor.net/
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че според него още днес ще бъде постигнат напредък по отношение на малкия белгийски регион Валония, който блокира подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Въпреки това той изрази съмнение в това дали договорът ще може да бъде подписано по план утре.

Федерални и регионални лидери се срещнаха днес в Брюксел, за да се опитат да постигнат споразумение в навечерието на планираното за утре посещение на канадския премиер Джъстин Трюдо, пише БГНЕС.

„Вярвам, че споразумение с Белгия, Валония и други части на страната ще бъде постигнато в рамките на днешния ден“, каза Юнкер в Европейския парламент в Страсбург.

През последните няколко дни се проведоха редица разговори, които имаха за цел да склонят Валония да подкрепи търговското споразумение.

“Не знам дали ще имаме възможност да подпишем споразумението с Канада утре“, каза Юнкер, според когото за това може да е необходимо повече време. „От значение е споразумението да бъде постигнато днес, така че кралство Белгия да може да подпише споразумението в подходящия момент“, допълни той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще е домакин на утрешната среща, заяви по-рано, че се надява Белгия да постигне консенсус и споразумението да бъде финализирано много скоро.

Подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) ще свърже единния европейски пазар от 500 млн. души с 10-та по големина икономика в света. Според критици на договора той защитава предимно големите международни инвеститори и може да навреди на малките производители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино