Вашингтон поиска от Москва да съдейства в разследване на убийствата на цивилни в Мосул

Вашингтон поиска от Москва да съдейства в разследване на убийствата на цивилни в Мосул
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

 

САЩ поискаха от Русия помощ за разследване на инциденти в окупирания от „Ислямска държава“ иракски град Мосул, където жертви на бомбардировките станаха десетки мирни жители, съобщи руският Генерален щаб, предаде БГНЕС.

Операцията за освобождението на Мосул започна на 17 октомври. В нея участват иракски военни, местно опълчение, кюрдски формирования пешмерга, а също и военновъздушни сили на коалиция от държави, начело със САЩ. Началникът на Главното управление на Генералния щаб на руската армия Сергей Рудской съобщи, че през последните три дни жертвите на действията на коалицията са станали над 60 мирни жители, а още около стотина са ранени.

Според данните на руското министерство на отбраната на 21 отктомври американски самолет е нанесъл удар по девическо училище в южен Мосул. На следващия ден пилотите са бомбардирали районите Каракош и Хазна източно от Мосул, където има жилищни сгради. На 23 октомври американците са хвърлили бомби по Каракхараб и Еш Шура, като са разрушили няколко социални заведения.

Руският Генерален щаб съобщи, че още от началото на настъплението на коалицията следи денонощно ситуацията в района на северния иракски град Мосул, включително с космически средства и безпилотни самолети.

Представител на коалицията призна, че е вероятно да има жертви сред мирното население и че ръководството на операцията се отнася сериозно към тези данни. 

#САЩ #Русия #Мосул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино