Шефът на ИАРА Янчо Янев съучаствал в схеми с документи за 60 000 лв.

Шефът на ИАРА Янчо Янев съучаствал в схеми с документи за 60 000 лв.
Източник: News.bg
A A+ A++ A

 

Трима, сред които и изпълнителният директор на ИАРА са задържани към момента по акцията в агенцията. Те са задържани засега само по реда на Закона за МВР за 24 часа, каза говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова, предаде БГНЕС.

Тримата са задържани, но към ранния следобед не бяха обвинени, защото разследващите изчакват да приключат разпитите пред съдия на свидетели. Предстои те да бъдат обвинени за представяне на неверни сведения за получаване на евросредства в периода март-октомври 2015 г.

Еднолично търговско дружество „Капитан Z” представлявано от Бонка Тодорова е представило неверни сведения пред ИАРА, че има например разрешение за улов на калкан за 2 години. В резултат на всички неверни данни, които са били предоставени от това дружество пред ИАРА на него е изплатена субсидия общо в размер на 59 972 лв.“, каза Арнаудова.

Инспекторът в ИАРА Златин Георгиев е извършител. Той е бил подпомаган от Петър Генов, който не работи в ИАРА, но представлява сдружение с нестопанска цел „Морски звуци“. Третият задържан е изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев. Неверните сведения, според разследващите е представил Георгиев, подпомаган от Генов пред агенцията, чрез Бонка Тодорова. Тя е тъща на Златин Георгиев и не е съзнавала невярността на данните, доверила се на зет си на 100%. Той пък преди да стане инспектор е управляващ и представляващ дружеството.

„Със сигурност изпълнителният директор на ИАРА е знаел, че документите, които се представят и заявените сведения не отговарят на истината“, посочи тя. Янев преди Генов е бил представляващ сдружението „Морски звуци“. Освен всичко друго Генов е бил упълномощен от Бонка Тодорова и той на различни траншове изтеглял парите. СРС-та не са използвани в този случай.

Разследването има няколко направления. Изискани са всички документи по тази мярка на програмата и ще се прави анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубсидии.

#ИАРА #Румяна Арнаудова #Бонка Тодорова #Златин Георгиев #Янчо Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници