Полша поиска официално извинение от Обама

Полша поиска официално извинение от Обама
„Белият дом ще се извини за възмутителната грешка“, написа полският външен министър Радослав Шикорски на страницата си в „Туитър“. Снимка: narodowcy.net
A A+ A++ A

Полша поиска извинение от Белия дом, след като президентът Барак Обама говори за „полски лагер на смъртта“ при обявяването на награда за боец от полската съпротива.

Това е деликатен въпрос за Полша, която беше окупирана от нацистите по време на Втората световна война и дълго време се бори срещу твърденията, че носи отговорност за избиването на около 6 милиона евреи в Европа.

„Белият дом ще се извини за възмутителната грешка“, написа полският външен министър Радослав Шикорски на страницата си в „Туитър“ във вторник вечерта, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Ройтерс“.

„Жалко е, че незнание и некомпетентност помрачиха толкова значима церемония“, допълни той.

В първия си коментар в сряда Шикорски допълни, че не подозира Обама в злонамереност и обвини за „сериозната грешка“ пресслужбата и хората, отговарящи за писането на речите в Белия дом.

След церемонията във Вашингтон полският премиер Доналд Туск поиска незабавно разяснение от Шикорски и от американския посланик във Варшава. Туск ще говори по въпроса по-късно в сряда, 30 май.

Ян Карски получи посмъртно Президентски медал на свободата като признателност за това, че е бил сред първите очевидци, разказали на света за Холокоста, след като бил въведен тайно във Варшавското гето и в нацистки лагер.

Карски пътувал до Лондон, Вашингтон и други градове по света, призовавайки за действия за предотвратяване на масовото изтребване на евреи, макар че призивите му като цяло останали напразни.

Около 3,3 милиона евреи живеели в Полша преди 1939 г. Повечето загинали по време на Втората световна война, наред с общо около 6-те милиона полски жертви. В момента в столицата Варшава се строи нов музей, посветен на историята на полските евреи.

#Радослав Шикорски #Барак Обама #Президент на САЩ #Белия дом #Ян Карски #лагери на смъртта #извинение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници