Психолог: Трябва да свикнем с мисълта, че живеем в сеизмична зона

Психолог: Трябва да свикнем с мисълта, че живеем в сеизмична зона
България е с висока сеизмична активност – 97 на сто от територията й е застрашена от сеизмични въздействия. Снимка: „Мениджър“
A A+ A++ A

Българите трябва да приемат мисълта, че живеят в сеизмична зона, и да не се паникьосват, съветват учени.

„Трябва да свикнем с мисълта, че живеем в сеизмична зона, и да се научим да реагираме в кризисни ситуации“, каза пред bTV психологът Христо Момов.

Според него е добре децата да бъдат тренирани за реакция при кризисни ситуации от най-ранна възраст.

„Ние не разиграваме подобни ситуации и е нормално да изпаднем в шок и паника, когато ни се случи нещо“, коментира психологът.

В тази връзка той даде за пример Чили, където във вторник над половин милион души участваха в учение за реакция при земетресение и цунами.

Междувременно стана ясно, че вторичните трусове в България след земетресението от 22 май сутринта, което разлюля западната част на страната с 5,8 по Рихтер, ще продължат повече от месец.

„Затихването не е линейно“, обясни проф. Николай Милошев, директор на Геофизическия институт към БАН, и обясни, че именно това е и причината едни трусове да се усещат по-силно, други по-слабо.

По думите му това, че повече от седмица не е регистрирано по-силно земетресение от първото на 22 май, е показателно, че трусовете затихват.

Проф. Милошев се опита да успокои перничани, които се страхуват, че след земетресението от 29 май в Италия, ще последва и трус в България.

„Не може да се прави аналогия с Италия“, посочи Милошев.

Според доц. Александър Радулов напрежението след 22 май е променено, но не може да се твърди, че то ще предизвика раздвижването на някои съседен разлом.

Страховете от нов, по-силен трус в Перник обаче не стихват въпреки опитите на сеизмолозите да успокоят хората.

Седмица след големия трус и нестихващите вторични земетресения Перник е почти празен. Все още има хора, които предпочитат да спят по колите заради слуховете за предстоящо катастрофално земетресение.

„Всеки допълнителен слух създава психоза“, каза на свой ред кметът на Перник Росица Янакиева. Според нея обаче вместо да се изпада в паника, има много работа за вършене.

„Над 3000 молби са постъпили в общината за обезщетения, правим оглед на всички сгради“, добави Янакиева.

По думите й общината няма как да посети всяко семейство, за да види как е, а трябва хората да търсят помощ.

#психолог #проф. Николай Милошев #Росица Янакиева #кмет на Перник #земетресения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници