400 млн. долара ще осигури ООН заради холерата в Хаити

400 млн. долара ще осигури ООН заради холерата в Хаити
http://magdalenagigova.blogspot.bg/
A A+ A++ A

Обединените нации се стремят да осигурят 400 млн. долара, за да бъде реагирано на холерата в Хаити.

С половината от сумата, 200 млн. долара, трябва да бъдат покрити плащания и подкрепа за семействата и общностите, засегнати от болестта, заяви високопоставен представител на ООН, цитиран от ДПА. Новият план за осигуряване на средства се появи, след като световната организация каза по-рано тази година, че има „морална отговорност“ към жертвите на избухналата епидемия, съобщи БГНЕС.

Смята се, че холерата е била донесена в Хаити от миротворци на ООН след земетресението през 2010 г. След това лошите санитарни условия подпомогнаха бързото разпространение на болестта.

Планът за действие на ООН има две основни цели. Първата е набиране на 200 милиона долара, за да бъде засилена реакцията срещу холерата, включително дългосрочен проект за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията, каза Дейвид Набаро, специален съветник на ООН, натоварен с да ръководи работата в Хаити срещу епидемията от холера. Втората е събирането на още 200 милиона долара от страните членки на ООН чрез доброволни вноски или чрез допълнение към бюджета на ООН, за да се осигури финансова подкрепа на семействата и общностите, пряко засегнати от болестта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници