Гърците подкрепят еврото повече от всички европейци

Гърците подкрепят еврото повече от всички европейци
В Гърция едва 23% от населението иска връщане на драхмата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданите на Гърция, чиято икономика предизвика дълговата криза в Европа, най-силно от всички европейци желаят запазване на еврото, сочи изследване, публикувано от изследователския център Пю във Вашингтон и цитирано от европейския портал „ЕурАктив“.

От началото на кризата подкрепата за европейската интеграция е намаляла значително в държавите членки на ЕС, но малко са европейците, които искат ЕС да се откаже от еврото, предаде БГНЕС.

Все повече европейци във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Чехия, Полша и Гърция казват, че интеграцията е отслабила икономиките им и се съмняват, че членството в ЕС е нещо добро, показва изследването.

Само в Германия, най-голямата икономика в Европа и най-голям донор за спасителните програми за Ирландия, Гърция и Португалия, има ентусиазъм след 2009 г. за разширяване на ЕС.

Макар че 54% от испанците се съмняват в ползата от членството в ЕС, намаляването на подкрепата не се изразява в призиви за отказ от еврото.

Макар да преживяват втора рецесия само за три години, 60% от испанците продължават да подкрепят единната европейска валута.

В Гърция, където отхвърлянето на програмите за строги ограничения на разходите, наложени от ЕС и МВФ на изборите по-рано през май, засили опасенията, че страната може да напусне еврозоната, само 23% от населението иска връщане на драхмата.

„Иронията е, че народите, които имат еврото, искат да го запазят. Хората осъзнават, че би било скок в тъмното, ако трябва да се върнат към старите си валути“, заяви Брус Стоукс, представител на изследователския център Пю.

Най-голямо желание за отказ от еврото се наблюдава в Италия, като 40% от анкетираните заявили, че искат връщане на лирата, но мнозинството все пак подкрепя еврото.

Във Великобритания, където въпросът за европейския икономически и политически съюз разделяше страната и сваляше премиери повече от половин век, 73% от анкетираните заявили, че е добре, че страната им е извън еврозоната.

Изследването е било осъществено между средата на март и средата на април сред 1000 души във всяка от включените страни - Германия, Франция, Италия, Испания и Гърция, които са членки на еврозоната, и Великобритания, Полша и Чехия, които са извън еврозоната.

#Гърция #дългова криза #евро #еврозона #Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници