Пентагона: САЩ и Турция ще нанесат „трайно поражение” на ИД

Пентагона: САЩ и Турция ще нанесат „трайно поражение” на ИД
VistaNews.ru
A A+ A++ A

САЩ и Турция се договориха да разширят съвместните си действия, за да се справят с „Ислямска държава” и да нанесат трайно поражение на джихадистите, съобщи говорител на Пентагона.

Американският министър на отбраната Ащън Картър, който е на визита в Анкара, разговаря с президента Реджеп Ердоган, премиера Бинали Йълдъръм и колегата си Фикри Ишик.

„Двете страни се договориха да поддържат непрекъснат контакт по целия спектър теми от общи интерес, което включва координация и продължаваща прозрачност в усилията на коалицията да нанесе на ИД трайно поражение”, посочи говорителят на американското военно ведомство Питър Кук, информира БГНЕС.

По време на разговорите Картър препотвърди подкрепата си за стратегическия съюз между САЩ и Турция и обеща, че Вашингтон ще „продължи да стои рамо до рамо с нашия съюзник от НАТО срещу общите заплахи”.

САЩ желае Турция да се въздържа от военни операции в Ирак без да е получила съгласието на Багдад, опасявайки се, че вербалните престрелки може да застрашат крехката договореност съперничещите си религиозни и етнически милиции да бъдат държани вън от централната част на Мосул.

Зачитането на иракския суверенитет е „важен принцип”, каза Картър пред репортери на борда на самолета на път за Турция.

Висш американски военен представител каза, че Вашингтон е призовал и двете страни да „намалят реториката”.

Визитата на Ащън Картър беше предшествана от удари на турски бойни самолети по подкрепяни от САЩ милиции в Северна Сирия, включително и срещу сирийски кюрдски бойци.

Картър трябва да посети и Обединените арабски емирства преди срещата на военните министри от международната коалиция срещу ИД във вторник в Париж.

В сряда американският министър на отбраната ще участва в министерска среща на НАТО в Брюксел. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници