Германия затяга контрола върху Агенцията за външно разузнаване

Германия затяга контрола върху Агенцията за външно разузнаване
antivirus.ua
A A+ A++ A

Германският парламент гласува въвеждането на по-строг правителствен контрол върху Агенцията за външно разузнаване на страната след серия от обвинения във връзка с нейната подкрепа за американската Агенция за национална сигурност (АНС) при подслушването на европейски съюзници.

Опозиционните партии „Ди Линке“ и Зелените гласуваха против новите правила, приети в Бундестага с мнозинство от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и по-малкият им коалиционен партньор от Социалдемократическата партия, пише БГНЕС.

В рамките на новото законодателство независим тричленен панел от двама съдии и федерален прокурор ще наблюдава дейността на службата. В същото време канцеларията на Меркел ще трябва да дава разрешението си за следене на международни телекомуникации.

Новите мерки забраняват на разузнавателните служби да извършват икономически и индустриален шпионаж с цел подпомагане на германския бизнес. Също така се предвижда и публични изслушвания за дейността на агенцията, а не както беше досега – при закрити врата. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници