Лидерите на ЕС очакват пробив във Валония за споразумението за търговия с Канада

Лидерите на ЕС очакват пробив във Валония за споразумението за търговия с Канада
http://www.cities-of-europe.com/
A A+ A++ A

Лидерите на Европейския съюз очакват с нетърпение пробив в малкия белгийски регион Валония по въпроса за одобрението на споразумението за свободна търговия с Канада, известно като СЕТА.

Белгийският премиер Шарл Мишел проведе телефонен разговор със своя канадски колега Джъстин Трюдо, след като преговорите между представители на ЕС и лидера на провинциалния парламент Пол Магнет завършиха без постигане на компромис късно снощи. Рано днес разговорите бяха подновени, този път между Магнет и канадския министър на търговията Кристия Фрийланд, пише БГНЕС.

„Наистина се надявам днес да постигнем споразумение с Канада“, каза естонският премиер Тави Ройвас при пристигането си на разговорите от втория ден на срещата на върха в Брюксел.

„Настоявам, че се нуждаем от това търговско споразумение с Канада. То е най-доброто, което някога сме сключвали“, заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Жанк-Клод Юнкер.

В същото време вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че търговското споразумение между Канада и ЕС може да е последното за блока, ако Белгия не успее да го одобри.

То „би могло да бъде нашето последно споразумение за свободна търговия, ако не сме способни да убедим хората, че преговаряме, за да защитим техните интереси“, каза той в Брюксел.

От своя страна Магнет има редица възражения около споразумението и настоява насроченото за следващата седмица подписване на текста да бъде отложено.

„Разбирам позицията му... Валонците бяха поставени пред свършен факт“, каза френският търговски министър Матияс Фекъл, самият който имаше възражения около споразумението.

СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат някои регулации. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници