Вторични трусове с 5 по Рихтер удрят Япония. Има пострадали

Вторични трусове с 5 по Рихтер удрят Япония. Има пострадали
Източник: Dir.bg
A A+ A++ A

 

Вторични трусове продължават да се усещат в западните части на Япония, след като по-рано днес силен трус с магнитуд от 6,6 по Рихтер разтресе остров Хоншу, предаде БГНЕС.

В същото време вече се съобщава за най-малко десет човека, които са пострадали от труса. По-голяма част от тях са получили травми от счупени стъкла или паднали предмети.

След първото силно земетресение са регистрирани още 25 труса, чийто магнитуд е достигал до 5 по Рихтер. По данни на японската Национална метеорологична служба възможно е в региона през следващата седмица да има още едно силно земетресение с очакван магнитуд над 6 по Рихтер.

Премиерът на страната Шиндзо Абе вече е създал кризисен щаб към своята канцелария, който ще се занимава със събирането на информация за земетресенията и пострадалите.

Заради трусовете в страната има напушения на транспорта. Летище „Окаяма“ в едноименната префектура затвори своите писти, които обаче впоследствие отново бяха отворени. Спрени от движение за известен период от време бяха и скоростните влакове в страната в някои участъци. За известно време беше спрян и токът на близо 39 800 жилища.

Въпреки силния трус обаче от японското правителство не съобщават, че няма заплаха за атомните електроцентрали в страната. „Няма никаква заплаха за атомните станции. Поддържаме тясна връзка с регионалните власти“, заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хиросиге Секо.

Япония се намира между четири тектонични плочи и често пъти е обект на силни земетресения. Но благодарение на строгото законодателство по отношение на строежа на сгради те рядко нанасят по-сериозни щети.

Последното тежко земетресение в страната беше през март 2011 г., когато трусът, последван от цунами, отне живота на 18 000 души. 

#Япония #Шиндзо Абе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници