Москва: Установките "Искандер" край Калининград са предупреждение към НАТО, не са заплаха за ЕС

Москва: Установките "Искандер" край Калининград са предупреждение към НАТО, не са заплаха за ЕС
Източник: Вестник Атака
A A+ A++ A

 

Преместването на мобилния ракетен комплекс „Искандер“ в Калининградска област е предупреждение за НАТО, а не заплаха за ЕС. Това заяви в интервю за телевизия „Евронюз“ постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов, предаде БГНЕС.

„В действителност Русия предупреждава НАТО. Не смятам, че това има отношение с ЕС“, посочи той в отговор на въпрос дали преместването на „Искандер“ под Калининград е пряка военна заплаха за ЕС.

По думите на дипломата Русия вече е предупреждавала НАТО, че ако Алианса установи в съседни на Русия страни ракетни системи, способни да свалят балистични ракети, ще бъдат взети съответни мерки във вид на разполагане на ракети с близък обсег на действие в Калининградска област.

По-рано днес главнокомандващият на обединените сили на НАТО ген. Салваторе Фарина заяви, че разполагането на ракетни комплекси „Искандер“ в Калининградска област ще бъде отчетено при оперативното планиране на НАТО.

След съобщенията за преместването на „Искандер“ представители на редица държави от Балтийския регион заявиха, че подобни действия от страна на Русия създават напрежение и са неадекватен отговор на това, което прави НАТО.

„Искандер“ е предназначен за унищожаване на обекти като ракетни комплекси, реактивни системи за залпов огън и далекобойна артилерия, командни пунктове, комуникационни центрове и др. Обхватът на модификацията „Искандер-М“ е до 500 км. 

#Искандер #НАТО #Владимир Чижов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници