Европейския съд не е осъждал България заради Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

Европейския съд не е осъждал България заради Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество
en.wikipedia.org/
A A+ A++ A

Европейският съд по правата на човека в Страсбург няма осъдителна присъда срещу България заради Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Това стана ясно по време на семинар „Съдебни решения по европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, свързани пряко или косвено с въпросите за конфискация и възстановяване на активи“ в рамките на проект „Усъвършенстване на системата за установяване на активи в България“, по програма BG13 на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014., съобщиха от КОНПИ, пише БГНЕС.

Според представените данни, срещу страната ни има само една присъда заради дело за отнемане на имущество, Димитрови срещу България, въз основа на която съпругата на Константин Димитров – Самоковеца получи обезщетение за претърпени вреди от приложението на вече отменения Закон за собствеността на гражданите.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) има два критерия при преценка на съдебните решения на страните за конфискация – дали са били представени достатъчно доказателства за незаконният произход на имуществото и дали има риск от разпореждане със собствеността, обясни експертът от Съвета на Европа Миряна Визентин, която от 16 години е адвокат по дела за нарушени човешки права. Тя даде пример и за дело срещу Италия, в които държавата не е била осъдена, тъй като жалбоподателят не е могъл да предостави доказателства, че имуществото, което му е било запорирано и в последствие освободено от запори, е било увредено повече от неизбежното за конкретния период.

Експертът от Съвета на Европа подчерта, че ЕСПЧ е по-благосклонен към решенията на националните органи по дела за конфискация, свързани с противодействието на организираната престъпност, корупцията и мафията, тъй като тези престъпления представляват сериозна заплаха за обществото и демокрацията.

„За инспекторите на КОНПИ и партньорските институции, ангажирани в процеса на отнемане на незаконно придобито имущество, е от изключително значение да познават и прилагат високите стандарти, въведени с Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и прецедентната практика на ЕСПЧ“, заяви членът на комисията Антоанета Цонкова. Тя припомни, че в желанието си да отговори на тези високи стандарти КОНПИ е отворена за сътрудничество и с неправителствени организации като Transparency International, Риск Монитор и Центърът за изследване на демокрацията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници