Пентагона: Не са доказани белгийски въздушни удари в Хасаджек

Пентагона: Не са доказани белгийски въздушни удари в Хасаджек
http://sharij.net/
A A+ A++ A

Пентагонът заяви, че няма каквито и да е било доказателства за авиоудари на белгийски ВВС срещу граждански обекти в сирийското село Хасаджек край Алепо, пише БГНЕС.

„Въпреки това, което съобщават руските медии, няма никакви доказателства за такова произшествие, нито за операции на белгийски самолети в това време“, каза говорителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ майор Джошуа Джакс. Той отбеляза също, че екипажите на самолетите на западната коалиция минават „строга процедура“ за избор на цели, за да се осигури точността на всеки въздушен удар и да се намали риска за цивилни лица.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че самолети на прозападната коалиция са нанесли удари по сирийското село Хасаджек, провинция Алепо, загинали са 6 мирни жители, По данни на министерството ударът е извършен от самолети на Белгия. Брюксел отрече това. Бомбардировката е била извършена през нощта, унищожени са две къщи, загинали са 6 души, други четирима са ранен. Официалният представител на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков заяви, че авиацията на международната коалиция, в която участва и Белгия, редовно греши за нанасяне на въздушни удари. Така той реагира на думите ва министъра на отбраната на кралство Белгия Стевен Вандепют, който каза, че в района на селището Хасаджек по това време не е имало белгийски самолети.

„Именно така под ударите на самолетите на страните от коалицията се оказват сватби, погребални шествия, болници, полицейски участъци хуманитарни конвои и даже сирийски военни части, водещи бойни действия с терористите от „Ислямска държава“ до Деир ез-Зор“. Официалният представител на руското министерство на отбрана на Русия напомни, че Русия разполага с ефективни средства на ПВО, позволяващи мониторинг на въздушната обстановка практически на цялата територия на Сирия и извън границите й.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници