Хиляди британски мъже осъдени хомосексуалисти ще бъдат помилвани

Хиляди британски мъже осъдени хомосексуалисти ще бъдат помилвани
Profit.bg
A A+ A++ A

Хиляди британски мъже, осъдени за хомосексуализъм, преди деянието да бъде декриминализирано, ще бъдат помилвани съгласно „Закона Тюринг”, наречен на прочутия учен от 40-те години Алан Тюринг, съобщи правителството в Лондон.

Всички, които са били осъдени по предишния закон, могат да подадат молба името им да бъде изчистено и ще получат автоматично помилване.

Хиляди осъдени ще бъдат помилвани посмъртно, пише БГНЕС.

„Изключително важно е да помилваме осъдени за сексуални престъпления в миналото, които днес щяха да са невинни”, посочи министърът на правосъдието Сам Гимах.

„Чрез помилването и съществуващата процедура за отказ от зачитане, ще изпълним обещанието си да поправим тези грешки”, заяви министърът.

Хомосексуалните актове между мъже над 21-годишна възраст бяха декриминализирани в Англия и Уелс през 1967 година, но законът в Шотландия не беше променен до 1980 година, а в Северна Ирландия – до 1982.

Алан Тюринг е математик, специалист по изчислителни машини, философ и криптолог, изиграл ключова роля в разбиването на кода на нацистките машини за шифроване „Енигма” през Втората световна война.

Тюринг е съден за хомосексуализъм през 1952 година и принудително се подлага на химическа кастрация. Две години по-късно се самоубива на 41-годишна възраст.

Ученият е официално помилван от кралица Елизабет Втора през 2013 година, което предизвиква призиви за общо помилване.

Лорд Джон Шарки, който е либерал демократ и вносител на законопроекта за помилване на Тюринг, обяви, че решението на правителството известява за „паметен ден за хиляди семейства в Обединеното кралство”.

Историята на Алан Тюринг е в основата на филма The Imitation Game („Игра на кодове”), където ролята на учения се изпълнява от Бенедикт Къмбърбач. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници