Заради ниското образование и принудителните бракове при момичетата световната икономика губи 21 милиарда годишно

Заради ниското образование и принудителните бракове при момичетата световната икономика губи 21 милиарда годишно
www.ecolebulgare.fr
A A+ A++ A

Развиващите се икономики биха печелили по 21 милиарда годишно, ако подобрят здравето и сексуалното образование на момичетата, твърди Фондът на ООН за население (ФНОНН) в последното си проучване, пише БГНЕС.

Според данните на организацията момичетата отпаднат по-рано от образователната система от момчетата вследствие на принудителните бракове, детския труд и гениталното осакатяване. Тези фактори подкопават възможностите на младото население да се реализира и са причина момичетата да не достигат дори до средно образование. 16 млн. пък са момичета на възраст между 6 и 11 години, които никога няма да имат своя първи учебен ден.

„През следващите 15 години развиващите се страни ще загубят или ще спечелят най-малко 21 млрд. долара в зависимост от решението им дали да инвестират в благосъстоянието, образованието и независимостта на 10-годишните момичета днес”, подчертават в изследването си ФНООН.

От организацията подчертават и че подходящата инвестиция в човешкия капитал, би довела до по-високо качество и производителност на труда, а с това и до по-високи и устойчиви темпове на икономически растеж и редуциране на бедността.

За да се случи това от ФНООН предлагат вземането на няколко превантивни мерки като въвеждането на минимална възраст от 18 години за сключване на брак и свободен достъп на момичетата до контрацептиви и всеобхватни програми за сексуално образование и репродуктивно здраве. 

#икономики печелили 21 милиарда годишно #здравето и сексуалното образование на момичетата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници