Археолози откриха златно сърце в царския дворец в Преслав

Археолози откриха златно сърце в царския дворец в Преслав
Източник: bnt.bg
A A+ A++ A

23-каратово златно сърце с цветна емайлова инкрустация отриха археолози в царския жилищен дворец в Преслав. Средновековното бижу е изработено от византийски майстори и е украсявало дрехата вероятно на царица Мария, съпруга на цар Петър. Златни предмети от този ранг досега имаше единствено в Лувъра и в Ермитажа, предаде БНТ.

Златното сърце е великолепен образец на византийската ювелирна школа, която е изработвала уникални бижута за владетелите. Украшението е дар за византийката Мария, която става съпруга на цар Петър. То е част от дъговидна украса, която се е слагала в горната част на дрехата.

"То е изпълнено с техника клетъчен емайл върху златна основа. Самият клетъчен емайл е една техника, с която много трудно се постига успех, тъй като се разтопяват силициеви суровини, след това се пекат. Тази находка има пет цвята върху нея - синьо, зелено, бяло, слонова кост и вишнево", каза археологът доц. Стойчо Бонев.

Украшението е с размери 3, 5 см на 4 см. Намерено е в западната част на двореца, под колонадата. Една от работните хипотези е, че може да е част от Преславското златно съкровище, открито през 1978 г. То съдържа множество златни накити също украсени с емайл и филигран. Дворецът на владетеля се проучва от няколко години, но продължава да изумява археолозите със стилната си каменна украса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници