България водеща във фалшифицирането на сертификати

България водеща във фалшифицирането на сертификати
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и регионалният директор на „Интертек-Муди” за Европа Иван Савов стартираха Програма за борба с фалшивите сертификати. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

България е една от водещите страни по фалшифициране на опаковки на продукти, обяви регионалният директор на „Интертек-Муди“ за Европа Иван Савов.

Той и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов стартираха Програма за борба с фалшивите сертификати, предаде Дарик радио.

Според Савов 5% от продуктите в света, в почти всички сфери, са фалшиви и България е част от веригата, като най-много фалшиви сертификати в страната са издадени за козметика и детски играчки.

По идея на Интерпол е създадена координирана глобална програма, като проектът се изпълнява в партньорство с „Интерпек-Муди“ и МВР, уточни той.

Полицаи, прокурори и митничари ще бъдат обучени как да работят с програмата и как да идентифицират фалшиви сертификати, каза още Савов.

„Производството и разпространението на стоки, които не отговарят на стандартите и носят фалшиви знаци и символи, крият сериозен риск и заплаха за потребителите от целия свят“, заяви Цветан Цветанов при откриването на форума.

„Всички ние трябва да обединим усилията си за справяне с предизвикателствата на неспазване на стандартите за безопасност, които застрашават живота и здравето на хората“, допълни той.

Вицепремиерът припомни първата среща, проведена в централата на МОКП „Интерпол“ в Лион през 2008 г. Тогава представители на 11 от най-сериозните атестационни организации обсъдиха за пръв път начините за борба с неправомерното използване на знаци и символи, удостоверяващи, че даден продукт отговаря на минималните стандарти за безопасност.

„Усилията, които полагат всички правоохранителни органи заедно с бизнеса и неправителствените организации, ни дават възможност да се справяме с нестандартни или фалшиви продукти и услуги, които застрашават живота и здравето на хората“, подчерта вътрешният министър.

#Иван #Савов #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #България #Европа #сертификат #Интерпол #МВР #Лион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници