Все повече сигнали за наводнения, 1000 дка край Дъбене под вода

Все повече сигнали за наводнения, 1000 дка край Дъбене под вода
Снимка: Дарик, Архив
A A+ A++ A

Между 500 и 1000 дка ниви край карловското село Дъбене са залети от река Мурла, съобщи кметът Вълко Шойлеков.

Заради проливните дъждове нивото в коритото се е вдигнало и дигата е била пробита на няколко места. Водата е тръгнала към Дъбене, но бързата реакция на кмета Вълко Шойлеков и местни доброволци е предотвратила нов потоп в селото, предаде Дарик.

Населеното място беше ударено от приливна вълна на местната река Мъртвица на 8 май. 47 къщи бяха наводнени.

„В момента сме струпали техника на място. Има багери и дърворезачки. Вдигаме насипи от дървета и пръст. Засега обстановката е овладяна“, увери кметът.

Целта е река Мурла да бъде отклонена към Стара река, за да се предпази Дъбене.

Значително са се повишили нивата на реките Осъм и Вит поради непрекъснатите валежи в Ловешка област, съобщиха от областната администрация.

Направените измервания от Хидрометеорологичната обсерватория показват, че за едно денонощие нивата са надхвърлили средните стойности с над 20 см.

За района на Тетевен–Рибарица това повишение е над 40 см, като нивото е стигнало 200 см.

Покачването на водите на реките все пак остава под критичните нива, категорични са експертите.

Нивата в останалите пунктове на измерване са както следва:  на р. Черни Вит – 126 см, на р. Осъм при Троян – 147q и при Ловеч – 174 см.

По разпореждане на областния управител Ваня Събчева кметовете на общини са информирали за готовността им за реагиране при възникване на предпоставки за наводнения.

Поддържа се информационен обмен с Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ съгласно аварийните планове на потенциално опасните язовири.

Разпоредено е да се организира директно наблюдение на язовирите за рязко повишаване на водата в тях.

Обърнато е особено внимание на водохранилищата „Крушуна“, „Добродан“ и „Пазар дере“ (с. Голец), където междуведомствената комисия е констатирала в предните дни завиреност до кота преливник.

Реките Вит и Чернялка и язовирите в община Плевен са поставени под постоянно наблюдение заради обилните  валежи. Това съобщи зам.-кметът Антон Босилков. Нивото на реките се докладва в общината на всеки два часа, посочи заместник-кметът на Плевен.

Босилков уточни, че река Вит има повишение на нивото, но не създава опасности за заливане до момента, а нивото на река Чернялка е ниско. Всички язовири са с отворени изпускатели и водата от тях изтича контролирано. Поради повреда на изпускател само язовир „Бохот-4“ се оттича от преливника, но също не създава проблеми.

Има подготовка за бърза реакция при необходимост, каза Босилков. Подготвени са 500 чувала, пълни с пясък, за построяване на диги на застрашени речни участъци. Днес са доставени още 3000 чувала, които от утре ще бъдат пълнени с пясък и ще бъдат резерв за аварийни действия.

Нормална е обстановката в община Търговище въпреки продължителните валежи, съобщиха от администрацията. Няма данни за щети и наводнения. Кметовете и кметските наместници са натоварени да следят нивата на реките и деретата в района.

Падналото количество дъжд от 17 до 28 май е 92 л/кв.м на станцията в Александрово, а за последните 24 часа то е 5,8 л/кв.м. Системата за навременно оповестяване на наводнения регистрира 0.25 см ниво на река Сива край село Лиляк и 0.77 см на река Врана при Кариерата в местността „Боаза“. Според специалистите отчетените стойности са в границите на нормалното.

В Търговищка област валежите са неравномерни, съобщи Красимира Стойчева, ръководител на Метеорологичната обсерватория.

Най-големи количества - 95 л/кв.м, са измерени в омуртагското село Врани кон, а най-малко - 18 л/кв.м., в Гърчиново, община Попово. По-значителни са валежите в района на община Антоново – 41 л/кв.м.

Общият валеж в областта от началото на месеца досега надвишава нормата за сезона, коментира Стойчева.

Към момента няма опасност от преливане през язовирните стени на водните съоръжения на територията на община Шумен. Язовирите са под постоянен контрол от наематели и от кметове на населени места, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

В изпълнение на решението на Общинския съвет изпускателният кран на язовир „Салманово“ е отворен през цялата година.

0% свободни обеми имат потенциално опасните язовири в Белокопитово и Лозево. Достатъчно свободни обеми имат съоръженията в селата Ивански, Друмево, Овчарово, Илия Блъсково.

През преливниците на язовирите „Царев брод“, „Велино“ и „Костена река“ нормално преминават минимални количества вода.

#Костена река #Велино #Овчарово #Друмево #Лозево #Белокопитово #язовир #Шумен #Антоново #Попово #Метеорологичната обсерватория #Търговищка Област #Боаза #Лиляк #Сива #Врана #Александрово #Антон Босилков #зам.-кмет #Плевен #Добродан #Пожарна безопасност и защита на населението #Ваня Събчева #Ловеч #Троян #Рибарица #Тетевен #Ловешка област #Вит #Осъм #Стара река #кмет #река #Вълко Шойлеков #Дъбене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?