Япония призна вината си за кризата във Фукушима

Япония призна вината си за кризата във Фукушима
Земетресението и последвалото го цунами от март 2011 в Япония изправиха света пред заплахата от нова ядрена катастрофа. Снимка: puls4.com
A A+ A++ A

Бившият японски премиер Наото Кан, който заемаше поста в момента на ядрената катастрофа във Фукушима, призна отговорността на държавата за драмата.

Той обаче защити начина, по който е управлявал кризата, признавайки същевременно за грешки, предадоха АФП и БГНЕС.

Кан свидетелства пред независима парламентарна анкетна комисия, след като беше подведен под отговорност във връзка с контрола на голямата ядрена авария в централата Фукушима, предизвикана от земетресението и последвалото го цунами, които опустошиха Североизточна Япония на 11 март 2011 г.

„Тъй като инцидентът стана в централа, свързана с държавната политика, отговорността на първо място е на държавата“, заяви бившият премиер пред членовете на комисията, председателствана от бившия политически съветник и учен Киоши Курокава.

Той същевременно добави, че би искал да поднесе отново извиненията си, за да може да спре кризата.

Въпреки че призна вината си, Кан защити в продължение на два часа и половина решенията си, но призна, че много от тези решения са били взети със закъснение.

„Това трябваше да бъде направено по-рано“, повтори многократно бившият премиер.

Изслушването на Кан, който вече настоява за отказ от ядрената енергия, става повече от година след бедствието в момент, когато Япония е напълно лишена от реакторите си и трябва да реши каква политика да следва.

Независимата парламентарна анкетна комисия, която на 28 май заседава за 16-и път, трябва да обяви заключенията си през юни.

#Япония #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино