Предлагат референдум за гласуване в интернет

Предлагат референдум за гласуване в интернет
Организаторите не изключват и традиционния вот, но гласуването по интернет е една допълнителна възможност. Снимка: mladasofia.com
A A+ A++ A

Инициативен комитет от интелектуалци и експерти внесоха уведомление в парламента за национален референдум за свободното право на вот и с компютър.

От 24 май вече се събират подписи в подкрепа на идеята за такъв референдум, предаде БГНЕС.

В състава на инициативния комитет влизат социологът Екатерина Маркова, певицата Милена Славова, главният секретар на Интернет общество – България, Димитър Ганчев, Анастас Гьоков – експерт по информационни технологии, и Людмила Христова - преподавател в Дарби Колидж към Oxford University.

Според инициаторите такова гласуване дава възможност на всички хора (включително тези зад граница) да гласуват и да се ограничи купуването на вота.

Ще доведе и до по-висока избирателна активност и до ограничаване на разходите на данъкоплатеца за избори с бюлетини.

„Всички технически проблеми с тайната на вота и с идентификацията на избирателите са решими“, каза Димитър Ганчев и даде за пример последното преброяване в България, когато над 3 милиона българи се преброиха онлайн.

По този повод вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че българите вече са готови да гласуват по интернет.

Според Анастас Гьоков вече съвременните хора искат да споделят волята си в Интернет и даде пример със социалните мрежи.

„Някои от тях не искат после да излизат навън и това е начин да се привлекат интелигентните хора. Политическите сили може пък и да видят възможностите в това“, отбеляза експертът.

По думите на Екатерина Маркова такова гласуване би било добре и от гледна точка на икономическата криза, в която се намираме, и би довело до икономии на средства.

Организаторите не изключват и традиционния вот, но гласуването по интернет е една допълнителна възможност.

#референдум #гласуване #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино