Почти един от трима души е ходил насън

Почти един от трима души е ходил насън
A A+ A++ A

Въпреки че може би ходенето насън ви звучи като някакъв научнопопулярен филм, скорошно проучване показва, че явлението е много по-често срещано, отколкото предполагате.

Учените от Станфордския университет са проследили 19 000 възрастни американци и са открили, че около 30% от тях в някакъв период от живота си са ставали насън. Едва около 4% съобщават да са ходили насън през последната година, а само на 1% от интервюираните им се случва веднъж или два пъти месечно.

Учените напомнят, че ставането и ходенето на сън може да е доста опасно. Реално човек не е буден в този момент, не мисли и не може да си даде сметка за това къде минава и какво му се случва.

Ходенето насън се среща по-често при децата, а между жените и мъжете не е установена определена разлика. Хората, приемащи лекарства от  групата SSRI или трициклични антидепресанти, или лекарства за сън, стават насън значително по-често – до няколко пъти на месец.

Причините за ходенето насън не са достатъчно ясни, тъй като сънят като цяло е трудна област за изследване. Учените съобщават дори за случаи на пациенти, които у дома стават често насън, но в лабораторни условия спят спокойно.

Ходенето насън може да бъде изтъкнато като оправдание за извършени престъпления, но съдът трудно го приема, тъй като реално е почти невъзможно да бъде доказано.

По статия на CNN.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници