Ердоган: Турската армия няма да изпълнява заповеди от Ирак

Ердоган: Турската армия няма да изпълнява заповеди от Ирак
www.segabg.com
A A+ A++ A

 

Турският президент Реджеп Ердоган настоя премиерът на Ирак Хайдар ал Абади „да не прекрачва границата” в изявленията си за присъствието на турски военни в арабската държава и за участието им в подготвяната операция по освобождаването на град Мосул, съобщи БГНЕС.

„Ирак има редица претенции спрямо лагера Башика в северната част на страната (където е военният контингент на Турция за борба с терористите), а сега ни казват да напуснем тяхната територия”, казва Ердоган. „Но турската армия няма да изпълнява вашите заповеди”, категоричен е държавният глава на Турция.

В лагера Башика турски инструктори обучават кюрдски доброволци. Анкара планира те да участват в кампанията за освобождаване на Мосул.

На пресконференция в иракския град Кербала в неделя Ал Абади заяви, че няма да позволи на турски военни да участват в операцията срещу Мосул. Ал Абади посочи, че „проектът на Анкара да разположи свои сили” извън Турция е грубо нарушение на суверенитета на Ирак.

В отговор Ердоган каза, че Ал Абади го е обидил лично. „Не разговарям с вас, не сте на нивото ми”, каза Ердоган по повод коментара на иракският премиер.

„Няма никакво значение какво заявявате от Ирак. Трябва да сте наясно, че ще правим това, което искаме”, заяви Ердоган.

Анкара има 2000 войници в Ирак – около 500 са в лагера Башика в северен Ирак.

Спорът между Анкара и Багдад избухна след като турският парламент удължи правителствения мандат с една година и позволи на турски войски да останат в Ирак и Сирия.

Иракският парламент нарече турските войски „окупационна сила”.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници