Цачева: Неплащането на заплати не е престъпление

Цачева: Неплащането на заплати не е престъпление
Цецка Цачева по време на откриването на Втория майски фестивал „Бъдеще с традиции – Кърджали 2012". Снимка: rodopi24.com
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева определи като твърде крайна мярка криминализирането на неплащането на работните заплати, за което през последните 8 години настоява КНСБ.

Цачева каза това в отговор на въпрос дали парламентът вече е ангажиран с този проблем и има ли напредък в подобна законодателна инициатива, предаде БГНЕС.

Цецка Цачева е на двудневна визита в Кърджали, където от 1 март металурзите в Оловно-цинковия комбинат протестират заради дълго неплащаните от работодателя им заплати и настояват това деяние да бъде регламентирано в НК.

От думите й стана ясно, че подписката на металурзите, подкрепена от над 10 000 жители на Кърджали и внесена миналата седмица в НС, е разпределена в две комисии – в правната и по правата на човека.

"Те ще излязат със становища и не е невъзможно Народното събрание да приеме решение по тях. Колкото до това как ще се развие ситуацията с протестиращите работници от ОЦК, държавата има отношение и го показва с присъствието на министрите в Кърджали. Но в същото време трябва да бъдем изключително деликатни, когато се месим в отношенията на частните търговски субекти с банките. Въпреки това правителството има ангажимент и следи този процес," посочи Цачева.

"Що се отнася до криминализирането на неизплащането на трудови възнаграждения, знаете, че правото е една изключително консервативна система. Защото трябва да минат не малко повторяемост на случаите, за да се стигне до криминализиране на едно деяние," коментира Цачева.

„Не казвам, че са малко случаите днес, когато не се изплащат възнаграждения, но лично аз като юрист мисля, че това е една много крайна мярка и такова деяние не бива да бъде криминализирано в Наказателния кодекс, да бъде квалифицирано като престъпление," каза тя.

„ Нарушение – да, да се преследва по административен път с налагане на съответните санкции и наказания – да. Би могло да се търсят и други икономически стимули – такива, че да не се стига до такива деяния. Но за престъпление – не. Мисля, че това е крайна мярка," категорична е Цачева.

#Цецка Цачева #Цачева #председател на Народното събрание #Кърджали #ОЦК-Кърджали #металурзи #протест #заплати #криминализиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"