Попова благодари на Чехия за подкрепата за Шенген

Попова благодари на Чехия за подкрепата за Шенген
Попова благодари горещо на председателя на Сената и за подкрепата на чешката държава за българската общност в Чехия, която е призната за малцинство. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Марагарита Попова благодари на Чешката република за последователната подкрепа на България по пътя й за членството в Шенген.

По време на срещата на вицепрезидента с председателя на Горната камара на чешкия парламент Милан Щьех двамата се обединиха по въпроса за интегрирането на страните от Западните Балкани за пълноправното им членство в Европейския съюз, предаде БНР.

По-рано министрите от Залцбургския форум, под председателството на Чехия, подписаха писмо за подкрепа на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

От своя страна Милан Щьех подчерта, че политическите отношения между двете страни са добри, а инвестициите в българската енергетика са значими.

„Чехия подкрепя политиката на енергийна независимост и общата енергийна политика в ЕС," заяви Милан Щьех.

Вицепрезидентът Маргарита Попова пък подчерта, че от 2009 г българското правителство е направило много по политиките за усвояване на еврофондовете. Приоритетни са секторите транспорт и инфраструктура.

Попова благодари горещо на председателя на Сената и за подкрепата на чешката държава за българската общност в Чехия, която е призната за малцинство.

С хляб и сол и с химна на Светите братя Кирил и Методий започна тържеството по случай 24 май в бъллгарското средно общообразователон училище „Д-р Петър Берон" в Прага. Вицепрезидентът приветства и раздаде свидетелствата на осемте първокласници.

По-късно в петък вицепрезидентът ще разговаря с професорите Ян Боузек и Владимир Вавржинек, наградени в четвъртък с грамоти на българското Министерство на културата за принос в развитието на българо-чешките културни отношения.

#Маргарита Попова #Чехия #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници