Москва: Във Вашингтон демонстрират пълно пренебрежение на международното право

Москва: Във Вашингтон демонстрират пълно пренебрежение на международното право
Източник: news.bnt.bg
A A+ A++ A

 

Вашингтон пренебрегва международното законодателство, узаконявайки подаването на искове в американски съдилища против държави, заподозрени в подкрепа на терористи. Това заявиха от руското външно министерство във връзка с отхвърленото президентско вето на закона „Правосъдие против спонсорите на тероризма“. Не се посочва дали позицията е представена чрез официално прессъобщение или е направена от представител на министерството, предаде БГНЕС.

„Във Вашингтон отново демонстрират пълно пренебрежение на международното право, узаконявайки възможността да бъдат подавани искове в американски съдилища против държави, подозирани в поддръжка на тероризма“, посочват от ведомството.

„Стигнахме до там, че в дадения случай дори администрацията на Барак Обама, която обикновено охотно прибягва до юридически шантаж на други страни, беше против“, казват още от Москва.

Вчера американският Конгрес отхвърли ветото, което президентът наложи на закон, който разрешава на близките на жертви на атентатите от 11 септември да съдят Саудитска Арабия.

Това е първият случай от 8 години, когато президентът вижда свое вето да бъде отхвърлено от Конгреса. За да се случи това трябва да бъдат събрани две трети от гласовете. Срещу ветото на президента в Сената бяха издигнати 97 гласа, срещу само един, който го подкрепи – председателят на демократите в Горната камара Хари Рейд. В Камарата на представителите срещу ветото се произнесоха 348 от членовете срещу 77, които го подкрепиха.

#Вашингтон #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници