Папа Франциск ще посети Колумбия след споразумението с ФАРК

Папа Франциск ще посети Колумбия след споразумението с ФАРК
Източник: komentator.bg
A A+ A++ A

 

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос обяви, че папа Франциск ще посети страната през първото тримесечие на 2017 година, предаде БГНЕС.

През февруари тази година папата обеща да посети Колумбия, веднага след като правителството подпише мирно споразумение с бунтовническата групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Планираното посещение на папата става известно в момента, въпреки че все още не е преминал на националният референдум, на който би трябвало да се одобри мирният договор.

По време на посещението си в Куба миналата година, Франциск призова за мир в Колумбия и изграждане на едно ново общество в страната. Неговата позиция даде силен тласък за съживяване на мирните преговори, припомня ТАСС.

Наскоро президентът на страната Хуан Мануел Сантос и Родриго Лондоньо, известен още с партизанското си име Тимолеон Хименес или Тимошенко, подписаха споразумението от 297 страници на тържествена церемония в град Картахена. Водачът на ФАРК поиска за пръв път прошка от „жертвите на конфликта, който от половин век разкъсва страната и чиято жертва станаха стотици хиляди – убити или изчезнали.

От своя страна президентът Сантос приветства с добре дошли в демокрацията на бунтовниците от ФАРК. 

#Хуан Мануел Сантос #папа Франциск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници