В Антитерористичното учение взеха участие повече от 300 души

В Антитерористичното учение взеха участие повече от 300 души
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Конкретни заплахи за терористични актове към страната ни в момента няма, но общата информация от партньорските служби се следи и в държавите около нас. Информация се събира и по линия на ДАНС, както и от Военна полиция.

Това каза в Пловдив министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която заедно с главния секретар на МВР Георги Костов проследи около петчасовото учение на летище Пловдив, пише БГНЕС. Над 300 души участваха от МВР, МО, МЗ, ГД ПБЗН и ГД НП. Никой от участниците не е бил предупреден предварително, каза главният секретар на МВР, днес са вдигнати по учебна тревога. Ситуацията се развиваше по следния сценарий: На летище Пловдив пристига мерцедес със софийска регистрация и трима мъже в него. Единият от тях с раница влиза в терминала, където пътници чакат да бъдат качени на самолет.

При проверка Гранична полиция се усъмнява в него, той вади пистолет и започва безразборна стрелба. 13 са ранените пътници, няколко от тях тежко. Другите двама мъже в колата, които виждат какво става, задействат дистанционно взрив в раницата му и потеглят с колата. Успяват да се укрият в изоставено военно поделение наблизо. Там, след като Временният щаб обсъжда няколко плана, се предприема атака и двамата терористи са убити. Убит е и терористът в терминала. Има един тежко ранен полицай, жертви сред пътниците няма. След взрива на раницата на летището, бе проведена проверка за обгазяване. Вън пък полицай с обучено куче проверяваше кола по кола паркинга за установяване на взривни вещества. След края на акцията предстои анализ, за да се види къде са пропуските. Министър Бъчварова каза, че със сигурност ще бъдат преразгледани комуникациите с медиите в такава една ситуация. Всички участници в акцията са реагирали бързо и навременно, комуникацията с тях се е осъществила както трябва. По време на учението над десет коли на Спешна помощ идваха и оказваха помощ на ранените, извозваха ги до две болници в Пловдив. Това е втори етап на подобни учения, започнали преди месец с оглед на повишената терористична заплаха в Европа.

#министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова #Летище Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай