Съдът в Пловдив отстрани Ради Минчев от поста му

Съдът в Пловдив отстрани Ради Минчев от поста му
Източник: www.gustonews.bg
A A+ A++ A

Обвиненият в корупция кмет на Перущица Ради Минчев беше освободен от поста си с решение на Окръжния съд в Пловдив, съобщи bTV.

Мотивът на съдебния състав е, че Минчев може да въздейства на служителите си, които са свидетели по досъдебното производство, а освен това може и да изнесе важни за разследването документи.

Срещу Минчев има повдигнати три обвинения за служебни престъпления и макар на предишните две инстанции съдът да не намери достатъчно доказателство за едно от тях- искане на подкуп, другите две натежаха в решението днес.

В мотивите за отстраняването съдът посочи достатъчно доказателства за извършени престъпления, а работата на кмет е свързана пряко с набиране на финансови средства и право за сключване на договори, както и искания от държавата за отпускане на пари. Според съда, заеманата длъжност може и да се отрази върху показанията на част от свидетелите, които са служители на общината.

След като се произнесе, съдия Христо Симидчиев направи коментар "извън протокола": "Това е христоматиен пример как едни държавни органи раздават с лека ръка пари, а други да не казвам как ги харчат. Общо взето, от общото много е взето".

Защитата на Минчев, в която се включи и зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов, обяви, че ще обжалва пред Административния съд.

Кметът на Перущица беше задържан заедно с още няколко негови колеги преди две седмици и беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебното си положение. Впоследствие беше пуснат под гаранция и се върна на работа.

На делото днес от защитата бе предоставена декларация за подкрепа на кмета Ради Минчев от служители на общината. Основна тревога и на служителите, и на кмета, е съдбата на няколко големи проекта на община Перущица, чийто краен срок за кандидатстване изтича на 3 октомври, а документацията е иззета от прокуратурата. В последната си дума пред съда кметът каза, че винаги е работил за обществена полза, невинен е и моли да остане на поста, за да довърши започнатото. Тъй като срокът за обжалването изтича на 4 октомври, дотогава той ще запази поста си.

#Ради Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници