Великобритания остана без чуждестранни преподаватели заради Брекзит?

Великобритания остана без чуждестранни преподаватели заради Брекзит?
tobecomeateacher.org
A A+ A++ A

 

Великобритания рискува да се лиши от 15% от преподавателите от Евросъюза, предупреди вестник „Гардиън“.

Изданието се позовава на президента на Германската служба за академичен обмен (DAAD) Маргарет Винтермантел, пише БГНЕС.

"Възможностите за движение на учените не трябва да бъдат ограничавани. Още сега правителството на Великобритания трябва да подготви всички за това. В противен случай съществува риск тя да загуби над 15 процента от преподавателския състав", изтъкна Винтермантел. Тя отбеляза, че неувереността в бъдещето вече подбуди някои от известните учени да се откажат от работа в страната.

Изданието отбелязва, че в университетите на Обединеното кралство работят 32 000 чуждестранни преподаватели (17% от всички преподаватели), от които 5200 са граждани на Германия.

Винтермантел е разтревожена и от положението на студентите от Евросъюза. "Ако студентите от ЕС бъдат принудени да плащат повече за обучението си от британските им колеги, това ще доведе до рухване на системата на студентските обмени в ЕС“, заяви тя. По думите й в момента в кралството учат 14 000 немски студенти. "Изключването на Лондон от европейската програма на студентски обмени "Еразмус" би било катастрофа", смята специалистката.

Седем водещи британски научни организации, включително Британската академия и Лондонското кралско дружество вече изпратиха писмо до правителството с искането да успокои изследователите от ЕС и да им даде гаранции, че „те или техните семейства ще могат да продължат да живеят и работят във Великобритания“. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници