Босненските сърби гласуваха "за" Деня на Република Сръбска

Босненските сърби гласуваха "за" Деня на Република Сръбска
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Абсолютното мнозинство от босненските сърби подкрепи честването на Деня на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, пише БГНЕС.

Това съобщи Радиото и телевизията на Република Сръбска, позовавайки се на Републиканската избирателна комисия (РИК).

На референдума избирателите трябваше да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли честването на 9 януари за Ден на Република Сръбска?“ На тази дата през 1992 година се състоя първото заседание на парламента на сърбите в БиХ.

След обработката на 30% от бюлетините положително на въпроса са отговорили 99,8% от гласувалите. За референдума се бяха регистрирали 1 219 399 босненски сърби.

Гласуването предизвика рязка отрицателна реакция в мюсюлманската част на БиХ. Представителят на президиума на БиХ от босненските мюсюлманин Бакир Изетбегович заяви, че то е „пробен балон“, след който ще последва референдума за независимостта на Република Сръбска.

Мюсюлманската част на БиХ се опита да забрани честването на тази дата, след което ръководството на Република Сръбска взе решение за провеждането на референдума.

Според много анализатори референдумът е преди всичко изборен маньовър седмица преди общинските избори на отслабения политически Додик. Той несъмнено ще излезе укрепнал, заяви пред АФП пожелал анонимност приближен на неговата партия Съюз на независимите социалдемократи. Но трябва да се признае, че и Бакир Изетбегович, водача на босненските мюсюлмани, му направи услуга, добави иронично той. И наистина Бакир Изетбегович оспори законността на този честван на 9 януари празник, предизвиквайки гнева на босненските сърби. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници