Ердоган разкритикува САЩ заради Гюлен и сирийските кюрди

Ердоган разкритикува САЩ заради Гюлен и сирийските кюрди
Източник: kanal3.bg
A A+ A++ A

 

Турският президент Реджеп Ердоган отправи нови критики срещу САЩ заради неуспеха на Вашингтон да отговори на очакванията на Анкара по два важни за Турция въпроса – този за подкрепата за сирийските кюрди и за екстрадирането на проповедника Фетхулах Гюлен, предаде БГНЕС.

Оказвайки военна подкрепа на сирийски кюрдски бойци по границата с Турция, Вашингтон „нанася вреди пред очите на света“, каза Ердоган в интервю за американската медия „Блумбърг“. По думите му международната коалиция трябва да свърши своята работа в Сирия, без да разчита на кюрдите. „Давайки им оръжие, вие застрашавате нашето бъдеще“, допълни той.

„Не можете да използвате една терористична организация, за да унищожите друга – това е голяма грешка“, посочи президентът. Въпреки това той категорично отхвърли възможността за разделяне на пътищата на Анкара и Вашингтон. „Ние, разбира се, ще продължим да поддържаме своите начинания със САЩ. Изключено е за нас да се отделим от САЩ“, заяви Ердоган.

Президентът също така разкритикува позицията на САЩ, че молбата за екстрадирането на Гюлен – сочен като основен организатор на преврата в Турция от 15 юли, трябва първо да премине всички необходими съдебни процедури. Американското съдебно ведомство разглежда доказателствата, предоставени от Турция, във връзка с молбата за екстрадиция, които според представители на властта могат да отнемат месеци преди да бъдат завършени.

„Съжалявам, но не мога да чакам присъдата да бъде издадена от съд, тъй като престъплението не е било извършено в САЩ“, каза Ердоган, който в миналото беше приближен с проповедника.

По отношение на САЩ държавният глава заяви, че „ние искаме нашият политически партньор да бъде надежден партньор. И ние искаме нашият политически партньор да направи необходимото и да отговори на нашите очаквания“.

Той посочи още, че в миналото Анкара е отговаряла на молби за екстрадиране на Вашингтон.

„Ние сме стратегически партньори с вас, ние сме заедно с вас в НАТО. Искаме го. Дайте ни го. Ние ще го съдим и ще направим всичко, каквото е необходимо“, каза Ердоган.

В своето интервю турският политик посочи още, че няма притеснения за това дали и с колко кредитният рейтинг на Турция ще бъде понижен, тъй като агенциите за кредитен рейтинг често допускат грешки заради своите политически убеждения.

„Въобще не ме интересува, те правят грешки и го правят умишлено. Независимо дали сте честни или не, турската икономика е силна“, посочи той.

Веднага след неуспешния опит за преврат в Турция рейтинговата агенция S&P понижи кредитния рейтинг на страната, посочвайки като причина за това съществуващия политически риск в страната. 

#Реджеп Ердоган #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници