В Тайван осъдиха шпионин на 18 г. затвор. Бил двоен агент

В Тайван осъдиха шпионин на 18 г. затвор. Бил двоен агент
Източник: iconomist.bg
A A+ A++ A

 

Тайвански съд даде 18 г. затвор на бившия служител на тайванското разузнаване Уан Цун У, който действал като двоен агент и шпионирал за Китай, предаде БГНЕС.

Майор Уан Цун У получи присъдата от Върховния съд на страната за дейността си като шпионин на поднебесната империя, с които нарушил законите на националната сигурност и разузнавателната агенция. Повече информация по случая от съдебните власти не предоставиха.

Според местни медии разузнавачът се превърнал в китайски агент, когато бил изпратен в Китай като агент под прикритие на тайванското военно разузнаване преди около 20 г. Той шпионирал за Пекин около 10 г. Уан Цун У бил вербуван от Китай през 1995 г. и подавал на новите си господари секретна информация до пенсионирането си през 2005 г.

През 2013 г. той вербувал полковникът от запаса Лин Хан, който да помага за набирането на разузнавателна информация, съобщи излизащият в Хонконг в. „Епъл дейли“. Лин хан пътувал до Сингапур и Малайзия, за да се среща с китайски разузнавачи и им давал информация за служители на тайванското разузнаване и мисиите на тези шпиони, пише в. „Тайпе таймс“.

На Уан Цун У били платени 96 000 долара за шпионската му дейност, а Лин Хан получил 76 000 долара за информацията, която подавал. Лин Хан получи присъда от 6 г. затвор.

Двамата осъдени могат да обжалват присъдите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници