Сеул: Северна Корея е сериозен нарушител. Не е достойна за ООН

Сеул: Северна Корея е сериозен нарушител. Не е достойна за ООН
Източник: illuminatibg.blogspot.com
A A+ A++ A

 

Северна Корея не е достойна да бъде член на ООН е оценката на южнокорейския външен министър Юн Бьон Се, изразена на сесията на Общото събрание на световната организация в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

„Северна Корея е сериен нарушител на Устава на ООН, демонстративно пренебрегвайки своите задължения, по-специално, безпрекословно да изпълнява решенията на Съвета за сигурност“, каза дипломат № 1 на Сеул. „Поради това напоследък сериозно се замислихме достойна ли е Северна Корея да бъде член на организация, застъпваща се за мир. “Според Юн Бьон Се с действията си Пхенян „подкопава авторитета на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН“.

Освен това министърът призова СС на ООН да въведе още санкции срещу Пхенян и да разшири обхвата на резолюция 2270, която беше приета единодушно на 2 март. В съответствие с нея сега е ограничен износът от Северна Корея на въглища, желязо, злато, желязна руда, титан и редки природни изкопаеми, защото придобитите така средства Пхенян инвестира в ядрената си оръжейна програма. В експортната листа на Пхенян голям дял имат месните продукти (до 25%), женшен и различно промишлено оборудване. До налагането на санкциите Северна Корея печелеше по около 1 млрд. долара годишно от износ на въглища и поне 200 млн. - на желязна руда.

На 9 септември Пхенян извърши петия си подземен ядрен опит, който е най-мощният в досегашната история на развитието на севернокорейската ядрена оръжейна програма.

#Северна Корея #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници