Кабул подписа мирно споразумение с ИП на Афганистан

Кабул подписа мирно споразумение с ИП на Афганистан
Източник: www.politykaglobalna.pl
A A+ A++ A

 

Кабул подписа предварителен вариант на мирно споразумение с Ислямската партия (ИП) на Афганистан на спечелилия си лоша слава военачалник Гулбудин Хекматиар, съобщиха агенция Хама прес и агенция Пажвак, предаде БГНЕС.

Това ще улесни завръщането на Хекматияр на политическата сцена след като дълго се укриваше и въпреки военните престъпления, в които го обвиняват.

Хекматияр е поредната противоречива фигура, която Кабул иска да реинтегрира в „следталибанския” период. Това е символична победа за президента на Афганистан Ашраф Гани, който се бори и за съживяване на преговорите за мир с по-мощните талибани.

Делегация на Ислямската партия на Афганистан („Хезб и Ислами”) подписа договореност с членове на Върховния съвет за мир, който отговаря за помирението, и със съветника по национална сигурност на официална церемония в столицата.

Според Хама прес Ислямската партия настоява за уточняване на срокове за извеждане на чуждестранния контингент от страната и за отмяна на сключените със САЩ договорености.

В замяна партията на Хекмарияр се задължава да се съобразява с конституционните норми и да разпусне военното си крило.

„Споразумението е подписано след двугодишни преговори между Върховния съвет за мир, афганистанското правителство и Хезб и Ислами”, съобщи на церемонията зам.-ръководителят на Съвета Хабиба Сораби.

Споразумението ще влезе в сила, когато бъде официално подписано от президента Гани и от Хекматияр, но засега не е определена дата за това.

Хекматияр, наричан „касапина от Кабул”, беше виден командир, сражавал се срещу съветските войски и просъветския режим през 80-те години. Обвиняват го в убийството на хиляди хора в Кабул през гражданската война в периода 1992-96 година. В периода 1993-94 година Хекмарияр беше премиер на Афганистан.

Към днешна дата неговите отреди са втората по численост след талибаните въоръжена опозиционна групировка в страната.

Смята се, че Хекматияр се крие в Пакистан, но сподвижниците му твърдят, че е на афганистанска територия.

Сега Хекматияр ще може да се върне в голямата политика на страната, както направи вече генерал Абдул Рашид Достум, който е първи вицепрезидент на Афганистан.

Споразумението с Хекматияр предизвика негодуванието на правозащитници. Миналия месец „Хюман райтс уоч” каза, че „завръщането на Хекматияр ще бъде вид опрощение за културата на безнаказаност, която афганистанското правителство и неговите чуждестранни дарители насърчават като не търсят отговорност за многото жертви на силите под командването на Хекматияр и други военни лидери, опустошили страната през 90-те години”.

Според неокончателен вариант на споразумението Хекматияр получава съдебен имунитет „за всичките му минали политически и военни действия”, затворниците от „Хезб и Ислами ще бъдат освободени.

За САЩ Хекматияр е „световен терорист” и е в черния списък на ООН. По всяка вероятност правителството в Кабул ще се постарае тези ограничения да отпаднат, за да реинтегрира Хекматияр в политиката на страната.

Последната голяма акция на „Хезб и Ислами” беше през 2013 година, когато загинаха 15 души, петима от които американци.

Формацията, която представлява интересите на пущуните, е създадена през 1976 година след разцепление на фундаменталистката Ислямска партия на Афганистан.

Засега талибаните, свалени от власт през 2001 година, отказват да преговарят с подкрепяното от Запада правителство и засилват офанзивата си срещу него в национален мащаб.

САЩ смятат Ислямската партия на Афганистан за екстремистка заради „яростната й антиамериканска идеология” и подкрепата на шариата. 

#Кабул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници