Администрацията не подкрепи инициативата на Бъчварова

Администрацията не подкрепи инициативата на Бъчварова
Източник: www.capital.bg
A A+ A++ A

 

Инициативата на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова централната и местни власти да предоставят информация за публикуването й в Портала за отворени данни не се ползва с подкрепа от страна на администрацията. Това става ясно от публикувания проект на Доклад за напредъка по изпълнение на правителствено решение от 25 февруари 2016 г., с което бе приет списък с набори от данни по приоритетни области, които да се публикуват в отворен формат, предаде БГНЕС.

Данните представляват основно регистри, спидъци и друга статистическа информация, която всяка от държавните институции изготвя, но досега е предоставяла едва след нарочно искане по Закона за достъп до обществена информация. 

Съгласно Решение №214 на МС 304 набора от данни трябва да бъдат публикувани на Портала за отворени данни до края на 2016 г. Към момента са публикувани 145 набора от данни в скор, 49 не са публикувани, 19 набора от данни са публикувани частично, а 15 са публикувани предсрочно. 

От отчета става ясно, че 162 общини не са публикували в срок определената с правителственото решение информация. Това означава, че над 60% от местната власт е бойкотирала инициативата на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Структурите, които са на подчинение на МС също не са от най-примерните по отношение разкриването на информация. Агенцията за ядрено регулиране например е трябвало да публикува три набора от данни още до края на април 2016 г., но към момента не е представила нито една база данни. За сметка на това Националният статистически институт е изпълнил ангажиментите си на 100%. 

Дори пряко подчиненото ведомство на Румяна Бъчварова не е изпълнило възложената му задача. Оказва се, че МВР е трябвало да публикува списък с районните полицейски управления и служби за пожарна безопасност до края на април 2016 г., но това все още не е направено. 

Министерство на енергетика и подчинените му държавни структури също са отличници, публикували са цялата изискана информация. Министерство на здравеопазването тепърва ще предоставя данните, които трябва да станат обществено достояние. 

Министерството на земеделието и службите към него са публикували половината от информацията, останалата трябва да бъде достъпна до края на годината. Подобна е ситуацията с Министерство на културата и Министерство на икономиката.

Министерство на младежта и спорта трябва да поправи файловете с информация за забранените субстанции, а тепърва трябва да предостави и регистър на спортните клубове.

Министерството на образованието и науката е сред ведомствата, от които се очаква да представят най-голяма база данни. В същото време ведомството сериозно изостава в изпълнението на задачата. Оказва се, че МОН не е предоставил списък с научните инфраструктури, което е трябвало да стане до края на юли месец 2016 г. Липсата на тази информация контрастира с обявените приоритети на ръководството на МОН за изразходване на европейските средства за наука чрез създаването на специални центрове.

Излиза, че това се прави, без обществото да е наясно каква е наличната научна инфраструктура, за да се прецени целесъобразността на евентуални бъдещи инвестиции. МОН не е публикувало и списък с броя на учениците и училищата, които са участвали в Олимпиади, нито тези, които са спечелили отличия. От доклада на Румяна Бъчварова става ясно още, че МОН не знае и какви български научни колективи са участвали Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации “Хоризонт 2020”.

Липсва публична и обобщена информация и за броя на студентите и докторантите обучавани в акредитирани висши училища по професионални направления. Този набор от данни е трябвало да бъде обществено достъпен още на 30 април 2016 г. 

Басейнови дирекции към Министерство на околната среда и водите не са предоставили никаква информация. Така в пълна мистерия остава информацията за ред дейности, които се извършват във водните басейни, както и при използването на минерална вода. 

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява почти всички от поставените му цели, единствено Агенция пътна инфраструктура не е предоставила набор от данни за Системата за преброяване на трафика за броя преминали ППС-та. 

Министерство на туризма, Транспортното министерство и Министерството на труда и социалната политика са публикували почти всички изискани бази с данни.

С много предстоящи ангажименти са натоварени министерствата на правосъдието и на финансите. 

От независимите институции - Българската народна банка не е изпълнила в срок до 31 юли публикуването на набор от данни за преките чуждестранни инвестиции, става ясно още от проекта на доклад на Румяна Бъчварова, който се очаква да бъде разгледан и приет от министрите в началото на месец октомври.

#Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници