Филипинските власти осуетиха насилствен преврат на опозицията

Филипинските власти осуетиха насилствен преврат на опозицията
Източник: www.cnn.com
A A+ A++ A

 

Властите във Филипините разбрали за намеренията на опозицията да организира преврат с цел сваляне от власт на президента Родриго Дутерте, предаде БГНЕС.

Плановете за насилствено сваляне на управляващите били с подкрепа от чужбина. Това каза на пресконференция говорителят на правителството Мартин Анданар. По неговите думи информация за подготвяния преврат, подготвян от протестно движение, била получена от „заслужаващи доверие източници в САЩ“.

Както стана известно местната опозиция имала намерение през януари 2017 г. да започне кампания за оставката на Дутерте, която ще бъде придружавана от улични протести, призивите за участие в които вече се разпространяват по социалните мрежи.

Прессекретарят допълни, че властите трябва съответно да реагират на готвения заговор. „Ще защитим президента на всяка цена“, каза Анданар, добавяйки, че Манила разполага със списъци на инициаторите на такива акции.

Родриго Дутерте зае президентския пост на 30 юни и през трите месеца, откакто е на власт, си заслужи нееднозначно отношение към себе си както вътре в страната, така и в чужбина. Той придоби известност поради разгърнатата кампания за унищожаване на търговията с наркотици в страната.

При съпътстващите я акции до момента са били убити 3 500 души, които, според властите, имат общо с наркобизнеса. Много хора смятат предприетите по заповед на Дутерте мерки за жестоки, но самият президент не търпи никаква критика и доста рязко реагира на всяка критика по негов адрес. Президентът често е заявявал „въобще не ми е жал за убитите престъпници, тъй като ми се иска народът на страната да се чувства свободно и в безопасност“.

В отговор на критиката на президента на САЩ Барак Обама срещу провежданата във Филипините кампания против наркотрафика, Дутерте не се въздържа и нарече стопанина на Белия дом „курвенски син“.Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пък се превърна в „глупак“ според определението на Дутерте, след като изрази тревога за нарушаване на правата на човека във Филипините.

#Родриго Дутерте #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници