Apple продължава да доминира пазара за таблети, а HP е номер едно при лаптопите

Apple продължава да доминира пазара за таблети, а HP е номер едно при лаптопите
A A+ A++ A

Според данните на NPD, Apple са най-големия производител на мобилни компютри през първото тримесечие на годината, ако към лаптопите включим и таблета iPad. От агенцията смятат, че Apple са продали общо 17,2 милиона таблети и преносими компютри, което е със 118% повече отколкото преди една година по същото време и с 22,5% повече спрямо предишното тримесечие. Трябва обаче да отбележим, че 80% от продажбите на Apple са таблети, докато при останалите производители преобладават продажбите на преносими компютри. На второ място са HP с 11,6% пазарен дял и 8,9 милиона продадени преносими компютри. Acer заемат третото място с 9% пазарен дял и 6,9 милиона устройства. На четвърто и пето място са съответно Lenovo и Dell с по 5,9 милиона и 5,6 милиона продажби.

Apple продължава да доминира на пазара за таблети с 62,8% пазарен дял и 13,6 милиона продадени устройства за периода. Втори са Samsung "само" с 1,6 милиона продадени таблета и 7,5% пазарен дял. Въпреки това Samsung могат да се похвалят, че са изместили Amazon на трето място с техните 900 000 продадени таблета и 4% пазарен дял. RIM и ASUS споделят четвърто и пето място с по половин милион продадени таблета и 2,3% пазарен дял.

Общо продадените мобилни компютри през първото тримесечие на 2012 г. са 76,2 милиона, което е с 15% по-малко в сравнение с последните три месеца на 2011 г. Въпреки това продажбите се увеличават с 30% на годишна база. Продажбите на таблети са се увеличили със 124%, а при лаптопите ръста е 12%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници