ООН: Светът е загубил 13.5 трлн. долара заради конфликти през 2015 г.

ООН: Светът е загубил 13.5 трлн. долара заради конфликти през 2015 г.
Източник: bradva.bg
A A+ A++ A

 

Световната общност се е лишила от около 13.6 трилиона долара през 2015 г. заради насилие и конфликти, предаде БГНЕС.

Това заяви генералният секретар на ООН на конференция в подкрепа на междуправителствения консултативен орган на ООН за подкрепа на усилията за мир в страни, преживяващи конфликти.

„Измененията на климата, икономическите кризи и финансовите трусове, растящото неравенство и младежка безработица, предизвикват конфликти и оказват силно влияние върху хората. Броят на конфликтите расте. Макар и войните между държавите да са по-малко, в страните възникват вътрешни стълкновения, в тях често се намесват външни сили и недържавни субекти", каза Бан Ки Мун.

По оценка на експерти през 2015 г. насилието и конфликтите са стрували на света около 13.6 трилиона долара. Това се равнява на повече от 1 800 долара на всеки човек на земята. Само за 2015 г. световната общност е дала 34 млрд. долара за миротворчески организации и хуманитарна помощ за бежанци и хора, пострадали в конфликти.

Генералният секретар заяви, че тези пари биха предотвратили въпросните трагични събития. Той призова държавите да дават повече пъри за фонда за подкрепа на усилията за мир. 

#конфликти #ООН #Бан Ки Мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници