ООН се обедини около проблема със супербактериите

ООН се обедини около проблема със супербактериите
Източник: bulgaria365.info
A A+ A++ A

 

Страните от ООН за пръв път се обединиха около необходимостта да се вземат мерки срещу новата заплаха – супербактериите, устойчиви на антибиотици, предаде БГНЕС.

„Ситуацията е зле и се влошава. Някои учени я сравняват с цунами със забавено действие“, каза генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан при откриването на първото подобно съвещание на Общото събрание на ООН.

„Ако продължава така, банално заболяване като гонорея /болест, предавана по полов път/ ще се окаже нелечима. Ще отидете на лекар и той ще трябва да ви каже: „Съжалявам, не мога да направя нищо“. Супербактериите вече нахлуват в болници и интензивни отделения по целия свят.

„Вече почти всички познаваме някой, който е бил подложен на рутинна операция, преди да умре от вътрешноболнична инфекция“, алармира Маргарет Чан. Проблемът идва от прекаленото използване и злоупотребата на антибиотици при хората, но също и при отглеждането на животни, включително риба и в растениевъдството. Разпространението на остатъци от тези медикаменти чрез водата допълнително утежнява ситуацията.

Предаването на инфекции, устойчиви на антибиотици, става чрез месото от отглеждани във фермите животни, на човека, които го консумират, припомни генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. „Устойчивостта на антибиотици представлява фундаментална дългосрочна заплаха за човешкото здраве, за производството на храна в дългосрочен план и за развитието“, обобщи той.

„Ние сме на път да загубим способността да пазим както хората, така и животните от смъртоносни инфекции“, добави генералният секретар. Инфекции, устойчиви на действието на антибиотици, вече убиват повече от 230 000 новородени по света годишно, сочат данни на ООН. Те могат да убият до 10 млн. души до 2050 г., колкото хора умират от рак, твърди британско изследване. 

#Маргарет Чан #Бан Ки Мун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници