206124 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6781| EUR 1.95583| GBP 2.32077|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Бан Ки Мун: При правилен подход мигрантите могат да бъдат от полза на родната си страна и на държавите, в които мигрират

29 септември 2016, четвъртък / 11:38; Коментари: 0
Send to Kindle
Бан Ки Мун: При правилен подход мигрантите могат да бъдат от полза на родната си страна и на държавите, в които мигрират
www.novini.bg

 

Едва ли има друг въпрос, стоящ за разглеждане в световния дневен ред, който да е дотолкова предмет на манипулиране от страна на показните демагози, колкото въпросът за бежанците и мигрантите.

„Ние сме против тях“ е вечен, но и безотговорен обединяващ лозунг, към който през цялата история прибягват тези, които действат в името на собствените си егоистични интереси, за да бъде прикрита общността на нашата човешка природа. Днес разликата е в това, че миграцията никога не е обхващала толкова голям брой хора, и в ерата на бързото разпространение на новините виждаме нарастването на ксенофобията, която твърде често прераства в насилие, пише БГНЕС.

Състоялата се среща на върха на Организацията на обединените нации за бежанците и мигрантите е пробив в преломен момент. На фона на толкова много резки оценки на ставащото правителства по целия свят проявяват сдържана реакция, което може да даде реални резултати при условие, че обещанията се изпълняват.

Тази среща на върха ознаменува първата в историята среща на висшите ръководители за обсъждане на проблема с бежанци и мигранти. На нея беше прието с консенсус революционно споразумение – Декларацията от Ню Йорк. Знаменателно е, че този документ е наречен в чест на града, известен със своето динамично разнообразие, символ на когото е Статуята на свободата, извисяваща се във водите край Ню Йорк. Най-главното се състои в това, че тя залага принципен и прагматичен подход към решаване на проблема с преселниците, осигуряващ при това отстояването на нашите най-заветни ценности.

На карта е заложено много. Броят на мигрантите в света наброява 244 млн. души. Броят на принудените да се преселят хора в момента надвишава 65 млн. души. Половината от тях са деца. По пътя към спасението бежанците прекалено често се сблъскват със сериозни опасности. При пристигането на безопасни места много от тях биват подлагани на дискриминация и даже задържане. Трудностите на номадския живот често ги принуждават да се преместват все по-далеч и по-далеч в търсене на сигурност и стабилност. Въпреки това законните начини са твърде малко, от което се възползват безскрупулни трафиканти, които изискват извънредно високи цени за предоставянето на изпълнена с опасности възможност за спасение.

Войните продължават и за бежанците е сложно да се върнат у дома – в някои случаи времетраенето на тяхното пребиваване в чужбина се разтяга до няколко поколения. Противно на господстващата представа преобладаващото мнозинство от бежанците не се намира в богатите страни: 86% от тях се намират в развиващи се страни. И повечето бедни страни, които приемат бежанци, не получават достатъчно помощи. Миналата година в отговор на хуманитарните призиви на ООН постъпиха малко повече от половината от исканите средства.

Възможностите за презаселване също са много по-малко, отколкото би трябвало да са. Беше установено, че през 2015 г. от презаселване се нуждаеха почти един милион души, а бяха преселени малко над 100 000.

Задачите са огромни, но не трябва да се забравя потенциалната полза. При правилен подход бежанците и мигрантите могат да бъдат от полза както на приемащите ги общества, така и на страните им по произход. Това добре документирано преимущество не трябва да се пропуска в хода на дебата.

Декларацията от Ню Йорк следва да се разглежда в по-широкия контекст на новите и перспективни международни усилия за подобряване условията на живот на хората, за да не им се налага да напускат местоживеенето си. Централна роля в това играе дневният ред в областта на устойчивото развитие за периода до 2030 г. - нашият глобален план за постигане на мир и процъфтяване на здрава планета. Ние също така се стремим към предотвратяване и урегулиране на конфликтите – и поддържане на мира, когато замлъкнат оръдията. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е написал този коментар за в. „Комерсант“.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: