НСИ: Близо 13 хил. деца, родени през 2009-а година, не са тръгнали на училище

НСИ: Близо 13 хил.  деца, родени през 2009-а година, не са тръгнали на училище
Източник: www.dunavmost.bg
A A+ A++ A

Над 13 хиляди и петстотин деца, родени през 2009 година, които трябва да са в първи клас тази учебна година, не са се записали, предаде БНР. 

По данни на Националния статистически институт (НСИ) децата, родени през 2009-а, са 80 956. След запитване от Министерсто на образованието съобщиха, че след 15 септември записалите се първокласници са 67 268. Така се оказва, че 13 688 седемгодишни деца не са влезли в класните стаи. 

ОТ МОН уточняват, че не  разполагат с механизъм да събират информация къде отиват децата след раждането си, дали са напуснали страната и учат в чужбина или тръгват по-късно на училище, ако са родени в края на годината, т. е. не на 6, а на 7 години.

Данните на националната статистика сочат още тревожни тенденции - от 2006-а година до 2009-а година също средно по около 10 хиляди деца не се записват в първи клас. Ако имаме предвид другата статистика на Министерство на здравеопазването, че средно годишно детската смъртност в България е 700 деца, а до 2009-а година са се раждали с по 2000 деца повече от предходните години, но после има рязък спад, отново е трудно да се достигне цифрата от липсващи първолаци от близо 18 на сто. 

#НСИ #МОН #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници