Хърватската демократична общност съставя коалиция без МОСТ?

Хърватската демократична общност съставя коалиция без МОСТ?
bnr.bg
A A+ A++ A

 

Хърватската селска партия (ХСП) съобщи, че ще подкрепи правителство, водено от Хърватската демократична общност (ХДО) на Андрей Пленкович, с което на практика ХДО вече не се нуждае от коалиционно обединение с МОСТ, за да си осигури мнозинство в парламента, пише БГНЕС.

Според лидера на ХСП Крешо Беляк петимата представители на партията ще се подпишат под кандидатурата за премиер на Пленкович и в следващите 100 дни няма да оттеглят подписите си.

Хърватските медии посочват, че заедно със своите 61 депутати, осмината представители на малцинствата и петимата депутати от Селската партия ХДО ще има 74 гласа и ще може лесно да си осигури нужните й още два мандата за мнозинство в 151-членния парламент без подкрепата на МОСТ.

Това развитие на ситуацията в страната значително отслабва позициите на партия на Божо Петров в преговорите за формиране на правителство, имайки предвид седемте условия на МОСТ за участие в коалиция. Според непотвърдена информация партията е поискала от ХДО и седем министерски кресла, както и поста на председател на парламента.

Ако все пак ХДО не се откаже от коалиция с МОСТ, двете партии ще имат общо до 91 депутати на своя страна.

На извънредните парламентарни избори през септември ХСП беше част от опозиционната Народна коалиция, водена от Социалдемократическата партия на бившия премиер Зоран Миланович. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници