Американски учен: Македония не е пропаднала държава, трябва да влезе в НАТО

Американски учен: Македония не е пропаднала държава, трябва да влезе в НАТО
bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

 

Македония трябва да стане част от НАТО, включително и с временното наименование бивша Югославска република Македония. Това каза пред радио „Гласът на Америка” известният американски учен от института „Джон Хопкинс” във Вашингтон Даниел Сървър, пише БГНЕС.

Македония не е пропаднала държава, независимо от факта, че на няколко пъти самата тя се довежда до ръба, но винаги намира изход в последния момент, казва Сървър, който е директор на програмата за управление на конфликти в института. Според него на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 декември, по всяка вероятност ще спечели сега управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. „Аз не знам кой ще спечели, но очевидно Груевски все още е влиятелен. Лично аз очаквах разпространените записи да му нанесат голяма вреда”, казва Сървър и добавя, че има реални шансове за промяна на управлението, но това не означава, че опозицията ще спечели. На въпроса как може да бъде решен спорът за името на Република Македония между властите на Скопие и Атина, той казва следното: „Не вярвам, че ще се стигне до напредък. Груевски не вижда компромис, който той може да приеме. Гърците също не виждат компромис, който могат да приемат. Според мен би било добре Македония да влезе в НАТО, като БЮРМ, защото това е особено важно за отношенията вътре в държавата, тъй като албанците искат повече от македонците да са част от НАТО”, подчертава Сървър.

Той смята, че това може да стане чрез обаждането на американския президент до гръцкия премиер, който да приеме това нещо. Но според него трудно това може да се случи, след като през 2008 г. Буш се опита да направи това, но не успя. Ако не се стигне до истински натиск срещу Гърция, която няма какво да загуби, има опасност самата Македония и македонците да се обърнат към Русия за подкрепа, а албанците от Македония да се обърнат за подкрепа към САЩ. Съществуването на този проблем американският експерт очаква да се отрази върху междуетническите отношения в самата Македония, което е много лошо за стабилността в региона, отбелязва още американският дипломат. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници