Австралия – държавата с най-добро качество на живот

Австралия – държавата с най-добро качество на живот
Австралия бе единствената голяма развита държава, която успя да избегне рецесията през 2009 година. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Австралия е дом на най-щастливата нация в света, гласи докладът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Докладът е изготвен въз основа на 11 критерии, в това число доходи, работни места и здравеопазване, предаде БГНЕС.

Австралия изпревари Норвегия и САЩ, като събра по-добри оценки в единадесетте категории на изследването.

Продължителността на живота в Австралия е почти 82 години – с две повече от средното за ОИСР, показа проучването.

Над 72% от хората на възраст между 15 и 64 години имат постоянна работа, което също е над средното равнище за Организацията – 66%.

Австралия бе единствената голяма развита държава, която успя да избегне рецесията през 2009 година. Днес правителството в Канбера дори се опитва да върне бюджета към излишък до началото на фискалната година през юли.

Бумът на инвестиции в минното дело увеличи заетостта и свали безработицата под 5%, макар че високият курс на валутата пречеше на производството и туризма.

„Австралия се представя изключително добре. Доказателство за това е фактът, че страната се класира сред водещите държави в голям брой от класациите за добър живот", изтъкнаха от ОИСР.

Докато Европа се готви за тежка година на фискални ограничения, австралийският бюджетен излишък може да направи страната една от първите развити държави, които успяват да изплуват от финансовата криза.

„Преминахме през най-големия икономически срив от Голямата депресия насам", отбеляза преди дни министър-председателят Джулия Гилард.

„Но Австралия до голяма степен се размина с опасността – при нас нямаше никаква рецесия. Ние сме правителство с реформаторски дневен ред. И не се изненадвам, че част от обществото се чувства неспокойна", допълни тя.

Въпреки това безработицата в Австралия ще се покачи до най-високото си ниво от 2009 г. насам заради проблемите на миньорите с валутния курс на местния долар, прогнозира в доклада си Организацията.

През 2013 г. тя ще нарасне до 5.7 от 5.4% през т.г.. По този начин безработицата ще достигне равнището си от септември 2009 г. и ще бъде по-висока от средното за последното десетилетие – 5.2%.

„Минното дело ще продължи да се развива. Но други сектори ще трябва да се приспособят към високия обменен курс и да повишат продуктивността си. А това може би ще натежи на трудовия пазар", заключава докладът на ОИСР.

#Австралия #Норвегия #Организацията за икономическо сътрудничество и развитие #ОИСР #Норвегия #САЩ #Канбера #Европа #Джулия Гилард #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници