Енергийният министър иска намаляване на лихвата по плащанията към „Атомстройекспорт”

Енергийният министър иска намаляване на лихвата по плащанията към „Атомстройекспорт”
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Имаме претенция по отношение на размера на лихвата по плащанията към „Атомстройекспорт”, тъй като според нашите изчисления е допусната техническа грешка при нейния размер.

Това заяви пред медиите енергийният министър Теменужка Петкова след като взе участие в съвместното заседание на енергийната и бюджетната комисия в НС , на което бе обсъден законопроект на МС за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК по решение на Международния арбитраж за оборудването на АЕЦ „Белене”, пише БГНЕС.

Ние сме я предявили към Международния арбитраж, оттам ни информираха, че намират основания за това, ще я разгледат и се надяваме тя да бъде уважена. А така може да бъде намалена сумата, която дължим.

До този момент не мога да се ангажирам с конкретна сума - това може да уточни само Международният арбитраж, допълни тя. Първо утре трябва да приемем законопроекта, след това - да се приведе в изпълнение, да подготвим и подадем документите за нотификация в ЕК за допускане на държавна помощ и тогава да извършим превод в полза на НЕК, за да погаси тя своето задължение към „Атостройекспорт”, поясни министър Петкова.

Има разписан ред в законопроекта за окончателния размер на сумата, който ще бъде определен след подписването на споразумението между НЕК и “Атомстройекспорт” по отношение на плащанията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници