Водачът на ИД се появи в Мосул. Забелязан е в квартал Ер Рисаля

Водачът на ИД се появи в Мосул. Забелязан е в квартал Ер Рисаля
Източник: bradva.bg
A A+ A++ A

 

Главатарят на терористичната групировка "Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади за пръв път от месеци насам се появи публично в иракския град Мосул, предаде телевизия "Ас-Сумария", предаде БГНЕС.

По нейни данни „заради напрегнатата обстановка в града Багдади бе принуден да напусне укритието си и да се появи по улиците на Мосул в обкръжението на охранители“. Той се придвижвал из града в бронирана кола, съпроводена от три джипа с личните му телохранители. Главатарят бе забелязан в квартал Ер Рисаля.

От днес сутринта в града бяха извършени масови премествания на въоръжени лица, чиято основна маса бе съсредоточена в покрайнините на града. Отделно ИД забрани от тази сутрин всякакви влизания на транспортни средства в Мосул. Хаотичните придвижвания на джихадистите, както и внезапната поява на техния главатар, бяха обяснени в специално обръщение като „тактически учения за отработването на действия при извънредни обстоятелства“.

500-хилядният Мосул бе превзет от части на ИД през юни 2014 година и групировката го смята за своята столица в Ирак (В Сирия „столицата“ е северния град Рака – ред.). Военните специалисти смятат, че в момента в града има 10 000 бойци на ИД.

Иракската правителствена армия и международната коалиция планират операцията срещу града през октомври.

#ИД #Абу Бакр ал-Багдади #Мосул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници