ЕК не е нарочила „Епъл“ за неплатените данъци

ЕК не е нарочила „Епъл“ за неплатените данъци
www.bulgariasega.com
A A+ A++ A

 

Заповедта на ЕС към „Епъл“ за заплащане на 13 млрд. евро данъци не е израз на двойни стандарти по отношение на американски компании, заяви еврокомисарят по конкурентноспособността Маргрете Вестагер, пише БГНЕС.

Говорейки часове, след като Европейският съюз започна детайлно разследване на предполагаеми данъчни сделки между френската газова група Engie и Люксембург, Вестагер каза, че новият случай е доказателство, че ЕС тръгва по дирите на всички лица, укриващи данъци.“Ако погледнете действията ни, няма да успеете да видите двойнствено отношение към САЩ“, каза Вестагер във Вашингтон.

Миналия месец еврокомисарят нареди „Епъл“ да възстанови на Ирландия 13 млрд. евро не платени данъци.

Това стана, след като срещу американски компании, включително „Старбъкс“, „Амазон“ и „Алфабет“ на “Гугъл“, започнаха разследвания за занижени данъци върху печалбите, които те плащат в Европа поради сделки с конкретни правителства.

Когато през август беше огласено решението за „Епъл“, американският министър на финансите Джейкъб Лю го критикува като несправедливо отношение към американски компании.

Вестагер, говорейки часове преди да се срещне с Лю, каза, че решението за „Епъл“ не е изключение и припомни, че от 2000 г. Еврокомисията е взела 150 такива решения по отношение на различни компании. Освен това еврокомисарят припомни, че случаят с „Епъл“ не е ответно действие на многомилиардните глоби, налагани от Вашингтон на европейски банки за нарушаване на американските санкции срещу други държави.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници